Супер-модерна PV+ Къща впечатлява с „ножица“ от соларни панели

Paul Lukez Architecture имат големи мечти за своята „PV+ Къща“ – прототипна нуевоенергийна или даже енергийно позитивна еднофамилна постройка. Въз основа на дизайна на класическа плевня от Ню Ингланд и модерен лофт от Ню Йорк, архитектите са замислили дом, който съчетава различни архитектурни стилове с устойчиви стратегии, превръщайки обикновената къща в съвременен зелен дом. Проектът бе сред победителите на конкурс, известен като „Малки парцели – големи идеи“.

Сред устойчивите характеристики на къщата е покрив, който използва структурата на „ножица“, така че да осигурява оптимална слънчева ориентация за фотоволтаичните си панели, като в същото време позволява на въздуха да преминава през къщата по най-добрия начин. Естествената вентилация е подпомогната и от присъствието на отварящи се щори на северната страна. Набор от изолационни панели могат да бъдат затворени през зимата – или през нощта – за да спомагат за поддържане на оптимални температури в къщата. В горещото време пък по-студеният въздух от мазето може да бъде отведен в жизненото пространство чрез въздуховоди.

Прозорците и техните надвеси от южната страна са проектирани така, че да осигуряват много дневна светлина, без да има пряко слънчево греене, за да се предотврати натрупването на слънчева топлина през лятото. За това спомагат и дърветата наоколо, и различните светлоотразителни материали. Самите стени имат „хипер-изолация”. Дъждовната вода се събира в цистерни, за да се използва по-късно. Масив от фотоволтаични панели осигурява електричество за дома.

Графика: Paul Lukez Architecture

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*