Проект „SoFiA” за изкуствена фотосинтеза ще произвежда биогориво чрез сапунени балони

Нов проект за изкуствена фотосинтеза на име  „SoFiA“ има за цел да разработи метод за добиване на биогориво с помощта на сапунени балони. Разработката е на стартъпа Wasabi Innovations и търси изцяло нов начин на реализация на фотосинтезния процес.

Производството на възобновяеми горива от слънцето чрез изкуствена фотосинтеза е едно от най-обещаващите решения за съвременните проблеми, свързани с енергетиката и природата, казват от Wasabi. Налице са множество различни разработки в тази област, но винаги има известни предизвикателства пред успешната реализация на технологиите – свързани с издръжливостта, увеличаването на разходите и др.

За реализацията на изкуствената фотосинтеза обичайно се разчита на мембрана. „От какъвто и материал да бъдат направени, мембраните рано или късно се износват, губят своята ефективност,“ обясни пред GreenTech.bg Индренил Сен, изпълнителен директор на Wasabi Innovations. Именно този проблем е решаващият фактор, с който проектът „SoFiA” се е заел да се справи – чрез сапунени балони.

„Нашият подход цели да разреши изброените предизвикателства чрез най-обикновени, евтини и лесни за настройка тънки слоеве от сапунена вода. Те имат свойството да имитират тилакоидната мембрана в хлоропластите на листата на растенията. Именно чрез хлоропластите се осъществява фотосинтезата в природата,“ пише в сайта си стартъп фирмата.

Накратко, повърхността на сапунените балони следва да играе ролята на мембраната. „За целта ще използваме материал от фосфолипиди, формиращ гъвкавите сапунени балони, а вътре в балоните ще се изпомпва въглероден диоксид, който чрез мембраната ще се разгражда на въгледоден моноксид, а после и до съставните му вещества“, добави Сен.

Химически компании и корпорации от областта на енергетиката биха могли да използват тези суровини, включително и за производството на етанол.

„Нашата технология е отдадена на преработването на най-значителния парников газ – въглеродния диоксид, в използваемо гориво. При тази преработка в атмосферата ще се отделя чист кислород – единственият вторичен продукт от нашия процес“, казват Wasabi в сайта си. Те са в очакване на своя патент, за да продължат работа по създаването на прототип на системата. Този етап ще е решаващ, защото ще разкрие каква е ефективността на технологията, разработена от Wasabi Innovations.

Проектът „SoFiA“ е един от четирите финалиста в българското издание на конкурса за иновативни проекти „Chivas The Venure”. Победителят в локалното издание на конкурса е плаващ изкуствен риф, който съживява занемарени морски местообитания.

+ Wasabi Innovations

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*