Хавай се надява да има 100% зелен транспорт през 2045 г.

Законодателите в Хавай са си наумили, че наземният транспорт в щата трябва да се захранва изцяло от възобновяеми енергийни източници до 2045 година. Сега те са запретнали ръкави да създадат необходимите норми, за да направят възможно това.

Преобладаващата част от енергията в щата се добива от изкопаеми горива, които се внасят. Ако всеки автомобил на пътя би бил захранван от чиста енергия, то това би означавало фундаментална промяна за щата – както за намаляването на неговите вредни емисии, така и за ограничаването на зависимостта му от вноса на горива.

Предстои им да извървят дълъг път. Освен, че ще трябва да гласуват законопроекта, в Хавай ще трябва и да подменят целия си автопарк, който има около милион автомобила. В момента само 5000 от тях са електрически.

Хавай вече е сред лидерите в САЩ по отношение на целите за развитие на възобновяемата енергия. Амбицията на щата е електроенергийният сектор да постигне пълна промяна и 100 процента от електроенергията да се добива от от чисти източници през 2045 г. Хавай обаче иска да направи крачка още по-напред и да направи и транспорта 100% възобновяем.

Амбициозната цел за преобразяване на транспортния сектор до 2045 г. няма да е задължителна, за разлика от целта пред електроенергийния бранш за 2045 г., в който ютилити дружествата ще бъдат глобявани, ако не са преминали изцяло към възобновяеми източ1ници в уречения краен срок. Това значи, че за жителите на Хавай няма да е задължително да зарежат колата си и да я заменят с електрическа. „Никой не иска да застави хората да се откажат от автомобилите си, които те сега навярно обичат“, коментира народният представител Крис Лий, който е председател на комисията по енергетиката и околната среда. Тогава как Хавай ще преобрази транспорта си до 2045 г.? Точно това умуват законодателите на щата в момента.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*