Британско село става мини-смарт-грид

Жителите на едно село в северната част на Англия могат скоро да намалят сметките си за ток наполовина, след като нов пилотен проект им позволи да използват слънчева енергия денонощно.

40 къщи в селото Оксспринг, което се намира на 19 км. северно от Шефийлд, ще бъдат свързани в една „виртуална електроцентрала“, в която домашни акумулаторни системи ще съхраняват електрическа енергия, произведена от слънчеви панели по покривите на домовете. Проектът е на стойност 250 000 лири (ок. 290 000 евро).

Без акумулаторни системи слънчевата енергия може да се използва само през деня. В слънчеви дни, когато се генерира много електричество от слънцето, търсенето е слабо. Тогава енергийният излишък се подава към електро-мрежата. Това обаче създава проблеми при енергийни мрежи, които нямат достатъчно капацитет за съхранение и съответно не са в състояние да се справят с допълнителната енергия.

Проектът в Оксспринг, финансиран от енергийния доставчик Northern Powergrid, ще анализира как вграждането на домашни батерии може да направи възможно повече домакинства да инсталират слънчеви панели по покривите си и да използват чиста енергия без скъпи преустройства на цялата електроенергийна мрежа.

„Батериите ще играят ключова роля в интелигентите енергийни системи на бъдещето, запазвайки ниски разходите за клиентите, но същевременно позволявайки енергийната мрежа да поддържа по-големи концентрации на слънчева енергия,“ каза Андрю Спенсър, експерт в Northern Powergrid. Оттам са изчислили, че слънчевите панели могат да намалят сметките за електроенергия на британските домакинства с до 30 на сто, а батериите биха могли да донесат допълнителни икономии от около 20 на сто, позволявайки на домакинствата да използват съхранената слънчева енергия през нощта.

Използването на батерии има за цел да направи електрическите мрежи по-ефективни и да намали необходимостта от резервно захранване на мръсна база – с въглища, нефт или газ.

Първите батериите в Оксспринг ще бъдат монтирани още в края на януари.

1 коментар

  1. Поздравления за обновения сайт, много е хубав

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*