Древен горещ период загатва за вдигане на морското равнище повече от очакваното

Морското равнище може да се увеличи с доста повече от шест метра в идните векове, дори правителствата по света да успеят да ограничат глобалното затопляне около настоящите нива. Това съобщиха учени миналата седмица на база анализ на данни за древен горещ период на Земята.

Морското равнище се е увеличило с около 20 см. през последните 100 години. Топенето на ледовете от Гренландия до Антарктида постоянно налива още и още вода на вода в океаните. Много от изследванията в тази област стъпват на разбирането, че повишаващите се глобални температури са предпоставка за ускореното топене.

Едно проучване в списание Science обаче твърди, че температурата на морската вода по време на един естествен горещ период преди около 125 000 години са били „неразличими“ от това, което се случва днес.

„Тенденцията е тревожна, тъй като морското равнище през последния междуледников период е било с 6-9 метра над сегашното си ниво,“ пише списание Science на база констатациите на изследователи, ръководени от Джереми Хофман от Орегонския държавен университет. Експертите са изследвали утайки от морското дъно с „химически сигнали за температурите“ от общо 83 места. „Проучването показва, че в дългосрочен план морското равнище ще се повиши с най-малко 6 метра в отговор на затоплянето, което ние пораждаме“, заяви Андрю Уотсън, професор в британския университет в Ексетър, в коментар по изследването.

„Добрата новина е, че с малко късмет то ще продължи да се покачва бавно, така че ще имаме време да се адаптираме. Лошата е, че в крайна сметка всички наши настоящи крайбрежни градове места ще бъдат потопени“, пише той в коментар.

Изследването е намек, че ледената покривка на Земята ще се топи хем при по-ниски температури, отколкото се очакваше, хем и по-бързо, коментира Андерс Леверман, професор в Потсдамския институт за изследване на влиянието на климата. „Това би могло да означава, че морското равнище ще реагира по-бързо“ на глобалното затопляне, смята ученият.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*