Малък молец бе наречен на Доналд Тръмп

Малък молец – вид нощна пеперуда – с жълтеникаво-бяла „прическа“ на власинките на главата бе кръстен на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп в чест на характерната прическа на бившия риалити-шоу домакин и имотен магнат.

Новият вид е наречен Neopalpa donaldtrumpi. Той живее в естествената среда, която обхваща Южна Калифорния и „Баха Калифорния“ в Мексико. Молецът е новооткрит вид и бе обявен от еволюционния биолог Вазрик Назари в статия, публикувана в научното списание ZooKeys.

Поглед отблизо на Neopalpa donaldtrumpi, снимка: д-р Вазрик Назари, CC-BY 4.0

Нощната пеперуда е вторият вид от наскоро открит род молци, която може да бъде разграничена по жълтеникаво-белите власинки върху главата на възрастните индивиди, според списанието. „Конкретният епитет е избран заради приликата на власинките върху главата на молеца с прическата на г-н Тръмп“, пише Назари в статията, която бе публикувана във вторник.

„Причината за този избор на име е желанието ни да привлечем по-широко обществено внимание към необходимостта да продължим защитата на уязвимите местообитания в САЩ, в които все още има много неописани видове“, добави ученият.

Новината за наричането на молеца на Тръмп става факт броени дни след встъпването в длъжност на новия щатски президент. Той обаче не е първият, на когото е наречен новооткрит вид. Миналият месец вид риба, обитаваща кораловите рифове на северозападен Хавай, бе кръстена на досегашния американски президент Барак Обама в знак на уважение към неговите усилия за защита на местообитанията на рибата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*