Париж въведе цветни лепенки за автомобилите

Новата схема е по-справедлива от ограничаването на достъпа на коли в града на база регистрационните номера

Френската столица въведе нова схема с цветни лепенки, за да ограничи използването на автомобили. Това е най-новата стъпка към ограничаване на замърсяването на въздуха – проблем, заради който много парижани се оплакват от засушилва кашлица, дразнене на очите и течащ нос.

Системата „Crit’Air“ забранява всички автомобили на дизелови гориво, регистрирани между януари 1997 г. и декември 2000. Те ще бъдат разпознаваеми по техния сив стикер на предното стъкло. Около 6 на сто от всички 32 милиона автомобили във Франция попадат в тази категория.

Втората стъпка в новата схема ще е ограничаването на превозни средства, регистрирани между 2001 г. и 2005 г. Те ще са с цветен код кафяво. Това засяга около 14 процента от автомобилния парк на Франция.

Решението на Париж идва като продължение на досегашните усилия за справяне със замърсяването на въздуха. Предложенията за безплатен обществен транспорт, когато нивата на смог са високи, имаха само частичен успех, посочва администрацията на Идалго. Властите също така се опитваха да ограничат достъпа на превозни средства в центъра на база техните регистрационни номера, редувайки забрана за четни и за нечетни номера.

Сега, със схемата за цветни стикери, за полицията ще е по-лесно да прилага регулациите за достъп на автомобили в града, заяви говорител на Парижката градска управа.

Наред с това идалго вдигна цената за паркиране в Париж, забрани безплатното паркиране в съботните дни и през и ваканционния период през август и се зае д превърне градската магистрала по двата бряга на река Сена в крайречен парк.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*