Западните Балкани бързат да строят въглищни електроцентрали

Добиват се основно лигнитни въглища, които са най-замърсяващите

Китайска компания започна проект на стойност 715 милиона долара за разширяване на сръбска мина за въглища и изграждане на нова електроцентрала. Начинанието е част от цяла вълна от инвестиции в нови въглищни централи из Западните Балкани, която е в противоречие с политиката на ЕС за намаляване на използването на въглища.

Проектът на China Machinery and Engineering Corp за разширяване на Костолац – втората по големина въглищна мина в Сърбия – предвижда и изграждане на нова 350 мегаватова електроцентрала. Това е първата нова електроцентрала в Сърбия за последните почти 30 години. „Elektroprivreda Srbije (EPS) отваря нова глава,“ коментира Милорад Грчич, главен изпълнителен директор на електро-дружеството, в изявление по повод началото на строителството.

С този проект работата на мината и електроцентралата ще е подсигурена за 50 години напред.

Сърбия, Босна, Косово и Черна гора планират да инвестират милиони в изграждането на нови въглищни електроцентрали, за да посрещнат нарастващите нужди от електроенергия на фона на затварянето на старите електроцентрали, пише в свой анализ Ройтерс. Общо 2600 мегавата нови въглищни мощности са планирани в тези страни за идните 10 години.

През ноември обаче регулаторите в ЕС заложиха нова цел за развитие на възобновяемата енергия за 2030 г., която включва и постепенно премахване на субсидиите за въгледобивната промишленост като част от плановете за намаляване на вредните емисии и опазването на климата. Бидейки кандидати за членство в ЕС, Сърбия, Босна, Косово, Македония и Черна гора ще трябва да прилагат нормите на ЕС, които не са благосклонни към строежа на въглищни мини и електроцентрали.

Нещо повече – голяма част от планираните нови въглищни мини и електроцентрали предвиждат добив на лигнитни въглища, най-замърсяващият вид от всички въглища. Те са често срещани на Балканите, поради което правителствата ги предпочитат като начин за поддържане на ниски цени на електроенергията.

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*