Три квартала в Бургас ще имат ново LED осветление

Финансирането ще дойде от Норвежкия финансов механизъм и Националния доверителен екофонд

Община Бургас ще изгради ново енергоспестяващо осветление в комплексите „Изгрев“, „Зорница“ и „Славейков“. В момента в тези жилищни райони улиците се осветяват от стари натриеви лампи с мощност 70, 100 и 150 W. На тяхно място ще бъдат поставени енергоефективни LED модули с мощност 85 и 55 W. Освен че са по-икономични, тези осветителни тела имат и по-дълъг живот.

В трите комплекса ще бъдат подменени още старите амортизирани стълбове, конзолите за уличното осветление и захранващата кабелна мрежа. На мястото на старите амортизирани табла ще бъдат поставени нови разпределителни кутии, които ще имат 10 години гаранция.

Освен че намаляват чувствително разходите за енергия, LED лампите имат и редица други предимства. Те излъчват бяла светлина, която подобрява видимостта на пътното платно през тъмните часове. Това от своя страна улеснява шофьорите и пешеходците, като намалява риска от инциденти.

За единия от комплексите Община Бургас ще търси финансиране на новото осветление от Националния доверителен екофонд. За останалите два това ще стане по Норвежкия финансов механизъм.

Монтирането на новото осветление в „Изгрев“, „Зорница“ и „Славейков“ е продължение на политиката на Община Бургас да създава градска среда, която използва минимален разход на енергия и щади природните ресурси. По проект на Община Бургас преди две години такъв тип осветление беше поставено в комплекс „Меден рудник“.

 

Още по темата:

Защо уличното LED осветление не се радва на топъл прием

Австралия тества LED улично осветление с потенциал за умна градска мрежа

JPMorgan започва инсталацията на умно диодно осветление в 5000 офиса

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*