Британски отбор набира обществено финансиране за разработване на соларна състезателна кола

Кампанията в Kickstarter може да осигури обществена подкрепа и да създаде информираност за соларните автомобили

Британски състезателен отбор стартира кампания за обществено финансиране за разработване на „най-бързата в света семейна кола, захранвана от слънцето“. С нея те ще участват в международно състезание в Австралия по-късно тази година.

Solar Team – Великобритания се надява да набере 20-26 хиляди лири обществено финансиране чрез Kickstarter, за да разработи колата. Четириместният автомобил ще се състезава в категорията „Круизни“ в състеанието „Световно соларно предизвикателство“ – 3022-километрово трасе – в Австралия през октомври.

Цифрата 26 000 лири представлява само около 4-5 на сто от общите разходи за разработването на автомобила. Останалата сума, която е между 300 и 500 хиляди лири, ще се осигури от частни и бизнес спонсори. Набирането на обществено финансиране всъщност има за цел не толкова да финансира проекта, колкото да информира обществеността за състезанието, за разработката и за потенциала на слънчевата енергия при „традиционните“ автомобили.

„Сумата ще формира само малка част от общото финансиране“, казват състезателите в изявление, „но ние почувствахме, че това би могло да популяризира работата ни и да донесе обществена подкрепа и информираност за соларните автомобили“.

„Цифрите ни показват, че ако върху автомобилите се добавят сънчеви панели на покривите, за да се севържат към техните електрически вериги почти, това може да допълни с около една пета средния годишен пробег може. И това е възможно тук, в Обединеното кралство, и без модификации и добавянето на каквито и да е други усъвършенствани технологии“.

Екипът има за цел да завърши работещия прототип на яйцевидния си автомобил през април, преди да изпратите готовата състезателна кола в Австралия през юли.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*