София – чиста и зелена – такава я искат столичани

С екология са свързани понятията, с които жителите на столицата описват представата си за нейното бъдеще

Чиста и зелена – такава трябва да е София, според столичани. В средата на януари мнозина от тях споделиха тази своя надежда в онлайн-анкета на Направление „Архитектура и градоустройство“ при СО.

Над 3400 души участваха в едноседмичната онлайн-анкета на координационния екип „Визия за София“ при Направление „Архитектура и градоустройство“ в Столична община. Анкетата постави седем въпроса пред жителите на София. Всички питания търсеха представата на столичани за бъдещето на града.

Анализът на анкетата на база най-често споменаваните, с които столичани описват представата си за София в бъдещето, бе визуализиран на „карта“ на понятията, описващи очакваното бъдеще на града. „Чиста“ и „зелена“ са най-често изолзваните думи.

От картата е видно, че свързани с екология понятия доминират речника, който описва бъдеща София: паркове, алеи, тротоари, въздух, пешеходни, зеленина, вело-алеи….

Анкетата е една от многобройните стъпки, с които координационния екип „Визия за София“ при Направление „Архитектура и градоустройство“ изследва обществените нагласи в подготовка за създаването на дългосрочна визия за развитието на столицата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*