Франция емитира първите „зелени облигации“: 7 млрд евро!

Страната е способна да финансира еко-проекти при същата цена като традиционните заеми

Франция емитира първите си „зелени облигации“ за рекордните 7 милиарда евро. Постъпленията от продажбата на 22-годишните бонове ще бъдат използвани за финансиране на проекти за борба с изменението на климата.Очаква се този развой да се окаже началото на реален пазар на ВЕИ облигации.

Credit Agricole-CIB – една от банките, реализирали облигационната схема, определи проекта като „историческо“ събитие за пазара на зелени облигации поради размера и дългосрочния матуритет на заема. Този ход показва, че Франция има „надеждна и стабилна рамка за прилагане на споразумението от Париж (за изменението на климата)“, заяви министърът на околната среда Сеголен Роаял.

Лихвеният процент е сравним с конвенционалните заеми за същия срок. Това следва да покаже, че „Франция е в състояние да финансира разходите за зелени проекти при същата цена като традиционните заеми“, обясни финансовият министър Мишел Сапен.

Емисията, която е запазена за институционални инвеститори като банки и пенсионни фондове, бе презаписана с общо търсене, превишаващо 23 милиарда евро.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*