Все повече професионални гимназии искат да готвят специалисти по електрическа мобилност

Те ще стъпят на опита на гимназията по транспорт и енергетика “Хенри Форд”, която от 2014 г. има паралелка „Електрически превозни средства“

Професионална гимназия „Велизар Пеев“ в град Своге ще е първата в страната, която още от тази година ще стартира приема на ученици в специалността “Електромобили”. Европейският политехнически университет (ЕПУ) – Перник пък е първото висше училище, което получи акредитация по професионалното направление “Зелена енергия” и разрешение да създаде бакалавърска специалност “Електромобили”. Това стана ясно днес по време на третата среща „Устойчива система за подготовка на кадри за електрическата мобилност“, организирана от Индустриален клъстер “Електромобили”.

Целта на ИКЕМ е като браншова структура да стартира процеса на взаимовръзка между средното и висшето образование, професионалното и дуалното обучение.

Благодарение на дългогодишните усилия на ИКЕМ в това направление, професионалната гимназия в Своге ще изгради специална лаборатория за изследвания и обучение на кадрите и ще обогати материалната си база със стендове с електрически двигатели и други инструменти, които да помогнат на учениците максимално да се доближат до реалната работна среда.

По примера на Своге поемат и професионалните гимназии по електротехника и механика в градовете Гоце Делчев и Хасково, които по време на срещата подписаха меморандум за сътрудничество с ИКЕМ. Интерес към внедряване на специалността е проявен и от професионалните гимназии в Плевен и Кнежа. Те ще почерпят опит и от столичната Професионална гимназия по транспорт и енергетика “Хенри Форд”, която още през 2014 г. откри първата паралелка „Електрически превозни средства“.

Пред всички учебни заведения стои проблемът с квалификацията на кадри за тези нови специалности. Една от причините е недостатъчното заплащане на преподавателите, но по-големият проблем е тяхната квалификация. В тази връзка, пробивът на ЕПУ – Перник да създаде бакалавърска специалност “Електромобили” е изключително важен за подготовката на бъдещите преподаватели.

Създаването на тази нова специалност позволява внедряването и на системата MyCompetence, която ще послужи като платформа за създаването на нови компетентностни модели и професионални стандарти, които са съобразени с нуждите на реалния бизнес. Системата може да послужи и за валидиране на уменията, придобити по неформален път.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*