Типова соларна „фермерска къща“ генерира всичката си енергия сама

Фотоволтаична система осигурява нужното на дома електричество

Във времената на все по-осезаемо изменение на климата нулевоенергийните сгради бързо се превръщат в златен стандарт. Който може да си генерира сам всичката енергия, която му е нужна, при това на място, няма да има нужда да разчита на мрежата. Нито ще се притеснява за сметките за тока.

В този дух е и „Соларната ферма“ – нов проект на американския стартъп Deltec за енергийно самодостатъчни домове. Целта на разработката им е да съчетае старомодния вид и чар на класическите еднофамилни фермерски къщи с модерните технологии, които могат да направят един дом изцяло нулево-енергиен.

Deltec се появиха наскоро и бързо затвърдиха името си като създател на устойчиви жилища: нулевоенергийни сглобяеми домове и красиво изглеждащи урагано-устойчиви къщи. Соларната ферма е ново тяхно решение. То съчетава всичко, типично за класическата фермерска къща – наклонен покрив, старомодна предна веранда, бяла дървена обшивка и изчистени линии. Това е гарнирано с енергийно ефективни системи, пасивен дизайн, фотоволтаичен покрив, почти херметична сградна обвивка.

По замисъл такава къща има 3 спални, 2 или 3 бани и малка предна веранда. Въпреки че изглежда точно като традиционна фермерска къща, домът е пълен с модерни функционалности. Той предлага просторни стаи, високи тавани, изобилие от складово пространство, отворен план на общните помещения.

За да се доближи максимално до принципите на пасивния слънчев дизайн, типовата къща е проектирана с модули за естествена вентилация на въздуха и слънцезащитни елементи, така че да може да остане естествено хладна през лятото и да постигане максимално слънчево затопляне през зимата. За електричеството пък би трябвало да е достатъчен фотоволтаичният покрив.

   

Рендери: Deltec

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*