Страните от ЕС са против удължаването на митата за китайските слънчеви панели

Две различни бизнес-асоциации на соларния сектор се оказаха на противоположни позиции

По-голямата част от страните от ЕС се противопоставиха на плана на Европейската комисия да удължи антидъмпинговите мита върху китайските слънчеви панели за още две години. Настояването означава, че се налага изпълнителният орган на ЕС да преразгледа предложението си. Въпреки това не е задължително митата да отпаднат, защото 18-те страни, които са гласували против тях, не представляват мнозинството от населението на ЕС, изпадайки от обхвата на дефиницията за „квалифицирано мнозинство“.

Случаят ще бъде пренесен в апелативен комитет с участието на представители от 28 страни-членки на ЕС. Становището на мнозинството може да окаже натиск върху Европейската комисия да преразгледа предложението си.

Антидъмпинговите мита за китайските соларни панели бяха резултат от спор между Китай и ЕС, който достигна ръба на търговска война през 2013 г. Конфликтът започна с обвиненията на ЕС, че соларните панели от Китай правят дъмпинг на пазара на ЕС.

Еврокомисията е завила в писмо, изпратено до членовете на ЕС, че прекратяването на митническите мерки вероятно ще доведе до продължаване на китайски субсидии за слънчевия сектор и значително увеличение на дъмпинговия внос на соларни клетки и модули.

Мерките ще имат съвсем ограничен ефект върху търсенето, а сравненията между 50-те хиляди души, работещи в областта а вноса и инсталирането, с онези 5-10 хиляди, заети в производството, не са уместни, казва ЕК. Създаванетона заетост в единия сектор може да бъде ощетено от загубите в другия.

ProSun – обединение на европейски производители на соларни системи – приветства констатациите на Комисията и заяви, че вярва, че удължаването на антидъмпинговите мерки ще бъде уредено в рамките на седмици.

SolarPower Европа – асоциацията, което се противопоставя на митата за китайските соларни панели – изрази задоволство от становището и надежда, че Комисията ще преразгледа предложението си.

Очаква се случаят да бъде решен на 3 март.

4 коментара

  1. Редно е спорът да бъде отнесен до Негово Светейшество католикос Карекин II Нерсисян върховен патриарх на всички арменци.

  2. Тъжно! Ще победят корумпираните бюрократи от Брюксел.

  3. Какви дъмпинги, какви работни места – планетата загива натровена, соларната енергия е нормално да бъде основната, най-ефтината и абсолютно достъпна за хората на Земята, включително и за страните, членки на въпросния ЕС.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*