Берковица изгражда нов водопровод за минерална вода от Бързия до града

Проектът е на стойност 1 040 110 лева, половината идват от еко-министерството

Проект на община Берковица за изграждане на водопровод за минерална вода от сондажа в село Бързия до банята в град Берковица е одобрен от Националния доверителен екофонд, съобщиха от местната управа в Берковица.

Проектът е на стойност 1 040 110 лева и ще бъде финансиран от общината и фонда с равни вноски – по 520 055 лева. Той предвижда подмяна на сегашния стар водопровод с нов с цел пълноценно използване на минералната вода в Берковица.

Новият водопровод ще бъде с дължина 7933 метра. Той ще даде възможност за откриване на спа-хотели в Берковица, за привличане на туристи и за превръщането на града в балнеоложки курорт, обявиха от общината. Наличието на минерална вода в Берковица ще даде тласък на местната икономика, смятат от общинската управа.

Берковица е една от 9 общини с одобрени проекти по пилотната схема на МОСВ „Минерални води“. Останалите общини, спечелили финансиране по програмата, са Разлог, Полски Тръмбеш, Велинград, Бургас, Сапарева баня, Септември, Панагюрище,Минерални бани. Общата стойност на 9-те проекта е 5, 85 млн. лв. Чрез МОСВ и НДЕФ се осигурява безвъзмездно финансиране за половината от стойността на проектите. Останалите 50 процента общините трябва да осигурят чрез собствени или заемни средства.

От: БТА

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*