Ирландия реши изцяло да се отърве от изкопаемите горива

Управлението на страната реши, че няма да подкрепя растежа на индустрията, която поражда глобалната климатична криза

Ирландия може да стане първата страна в света, която да се освободи напълно от каквито и да е изкопаеми горива, според Fossil 350.org. Парламентът на страната прие с мнозинство „първия по рода си закон за пълно оттегляне от изкопаемите горива“.

Историческият законопроект може да даде възможност на Ирландия да преустанови връзките между своя държавен инвестиционен фонд, който е на стойност повече от 8 милиарда евро, от бизнеса с нефт, газ и въглища.

Политическите анализатори побързаха да коментират, че „Ирландия най-сетне признава това, което по-голямата част от хората вече знаят: че за да има някакъв шанс за борба с катастрофалните климатични промени ние трябва да загърбим изкопаемите горива и да спрем растежа на индустрията, която поражда тази криза“.

Решението на Ирландия е влиятелно послание към останалата част от света, особено в момент, в който в САЩ в Белия дом влиза човек, който яростно отрича изменението на климата.

Преди няколко години държавният инвестиционен фонд на Норвегия също взе решение за оттегляне от компаниите за изкопаеми горива фирми, но не всички. Според EcoWatch, те все още имат милиарди, вложени в дружества, свързани с добива на изкопаеми горива.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*