Най-високата дървена жилищна сграда в Холандия мени интериора си като хамелеон

Тя си произвежда слъчева енергия чрез фотоволтаична инсталация на покрива

Наемателите в Patch22 – най-високата дървена жилищна сграда в Холандия – могат да проектират и създават свои собствени планове на вътрешното разпределение благодарение на впечатляващата гъвкавост на самата сграда. Архитектурната фирма FRANTZEN et al architecten е проектирала Patch22 с цел осигуряване на мултифункционалност. Екипът е предвидил възможността за най-различни бъдещи приложения на пространствата, затова в сградата може да има и жилища, и офиси, и всяко пространство да променя функционирането си – в зависимост от обстоятелствата.

Сградата, разположена в Амстердам, има 30-метрова дървена носеща конструкция с дървени колони, греди и стени, които са голи откъм вътрешната част на постройката. Така дървото е видимо за обитателите. Сградата отговаря на всички изисквания за пожарна безопасност и позволява на обитателите лесно да достигнат и преинсталират различните инсталации и тръби в зависимост от избрания модел на оформление. Благодарение на високото ниво на гъвкавост, Patch22 може лесно да се превърне от жилищна сграда в офис-пространство.

Сградата генерира и известно количество собствена енергия благодарение на слънчеви панели, монтирани на покрива.

Въглеродно неутрална отоплителна система използва пелети като гориво, за да поддържа температурния комфорт в цялата сграда.

Patch22 е плод на въображението на архитектите FRANTZEN et al architecten консултантите по различните типове сградни инсталации H20. Техният проект Patch22 получави високо признание от страна на професионалната общност и получи наградата WAN 2016 за жилищни сгради и за зелени сгради.

   

Снимки: Luuk Kramer

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*