Разрешиха на „Елресурс“ да оползотворява излязло от употреба оборудване

С решение на МОСВ от 21 май „Елресурс” ООД получи разрешение да извършва дейност като организация по оползотворяване на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, съгласно Закона за управление на отпадъците и Наредбата за изискванията за пускане на пазара на електрическо и електронно оборудване и третиране и транспортиране на отпадъци от електрическо и електронно оборудване.

Дружеството беше учредено през юли 2006 г. от национално представителните работодателски организации БСК, БТПП, АИКБ, ССИ, БСЧП, браншови организации от секторите електроника, електротехника и информационни технологии, както и големи фирми и търговски вериги с цел оползотворяване на отпадъци от електрическо и електронно оборудване.

„Елресурс“ обаче „стана жертва на некоректни действия от страна на бившия министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров, който в продължение на повече от три години отказваше да даде разрешително за извършване на дейност, гарантирайки по този начин пазарна ниша и реализация на фирми, близки до тогавашното ръководство на МОСВ, макар да бяха учредени много след Елресурс“, коментираха от БСК.

За поведението на министър Чакъров многократно бяха сезирани различни национални и европейски институции, вкл. министър-председателя Сергей Станишев и представителката на Европейската комисия Бриджит Чарнота, припомниха от камарата.

С идването на новия екип в МОСВ, четиригодишната сага по регистрация на „Елресурс” ООД приключи и дружеството вече може да стартира своята дейност.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*