Мей към Тръмп: Изменението на климата не зачита граници

Само международното сътрудничество и партньорство могат да решат проблеми като този

Тереза Мей, снимка: Украински форум за имотно възстановяване, CC BY 2.0

Британският премиер Тереза Мей призова новоизбрания американски президент Доналд Тръмп да работи на международно равнище за справяне с глобалното изменение на климата.

Мей, която беше на посещение в САЩ, за да се срещне с президента Тръмп, заяви, че САЩ и Великобритания трябва да „възстановят доверието“ в многостранни институции като ООН и НАТО – ход, който тя описва като „жизнено важен“ за международната дипломация и координираните реакции към глобалните заплахи.

„Ние знаем, че заплахите, пред които сме изправени днес – глобалният тероризъм, изменението на климата, организираната престъпност, безпрецедентното масово движение на хора – са проблеми, които не признават национални граници,“ каза Мей. „Така че ние трябва да се обърнем към такива многонационални институции като ООН и НАТО и да насърчаваме международното сътрудничество и партньорство.“

С встъпването си в длъжност новият американски президент Доналд Тръмп се зае да реализира програма, която в глобален план се разглежда като атака срещу всеобщите усилия за справяне с изменението на климата. Той замрази разходите на Агенцията за защита на околната среда на САЩ, одобри проекти за нефтопроводи, които бяха отхвърлени от предшественика му Обама поради екологични проблеми, зае се да изхвърли израза „климатични промени“ от сайтовете на държавните институции. Тръмп има и амбицията да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*