Превърнаха водород в метал – „материал-чудо“

Съществуването на металния водород е предсказано за първи път преди повече от 80 години

Учените от САЩ твърдят, че са успели да превърнат водород в материал, който се държи като метал. Ако това е вярно – а то е спорно твърдение – това би било кулминацията над 80-годишен стремеж да се създаде нещо, което мнозина определят като „материал-чудо“.

Теорията твърди, че металическият водород може да се използва за направата на електропроводими системи с нулево съпротивление за електроинсталации и супер-мощно ракета гориво, наред с много други приложения. Ранга Диас и Айзък Силвера – двама изследователи от Харвард – твърдят, че вече са постигнали това. Те публикуваха данни за своите експерименти в Science Magazine. „Това е първият път, когато твърд метален водород съществува на Земята“, каза проф. Сивета пред BBC.

Двойката твърди, че количеството метален водород, което са създали, е доста малко: количеството е по-малко от напречното сечение на косаъм. Но с течение на времето ще бъдат намерени начини за увеличаване на производството, смятат двамата учени от Харвард.

Техният лабораторен подход – както е обичайно в тази област – е бил да притиснат клетка, съдържаща малка доза молекулярен водород, между два синтетични диаманта. В своя доклад Дис и Сивера описват как тази диамантена притискателна клетка (ДПК) постига налягане до 495 гигапаскала. Това е еквивалентът на почти пет милиона земни атмосфери. Клетката е осигурила и охлаждане до минус 270 градуса по Целзий. Целта е атомите на водорода да се притиснат толкова близо един до друг, че да образуват кристална решетка и да започнат да споделят своите електрони – поведение, което е характерното за метал.

Диас и Силвета пишат, че металическото състояние на водорода е станало очевидно за тях, когато материалът в клетката придобил лъскава повърхност, каквато имат металите.

„Когато увеличихме налягането, той стана прозрачно тяло…. След като налягането стана още по-голямо, , той потъмня. Смятаме, че стана черен, защото се превърна в нещо като полу-проводник и може да абсорбира светлината“, казва проф. Силвера. „След това повишихме налягането още и той започна да блести. Беше много вълнуващо. Има изключително висок коефициент на отражение. Коефициентът на отражение, който измерихме, е около 90%. Това е като отражението на алуминиево огледало“.

Не може да се отрече, че новините за експеримента в Харвард провокират завидна доза скептицизъм. Мнозина учени, работещи в областта, коментират пред медиите от научната област, че докладър на екипа е лишен от данните, необходими за извършване на подходяща оценка на техните постижения. Като „пълен боклук“ бе определена новината от Юджин Грегорянц от Единбургския университет. „Аз съм ужасен от това, което се публикува в списанието“.

Ако твърдението на Диас и Силвера е вярно, това би представлявало едно от най-големите физични открития през последните десетилетия. Съществуването на металния водород е предсказано за първи път преди повече от 80 години. Оттогава досега много учени се борят за създаването му. Така е заради зашеметяващите свойства, които този теоретичен материал обещава.

Едно от неговите приложения би било създаването на суперпроводник с нулево съпротивление, което може да доведе до революция в преноса и съхранението на електричество. Например далекопроводи, направени от метален водород, биха могли да пренасят енергия в една страна без загуби, каквито са характерни за стандартните електрически мрежи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*