Водачите на дизели в Лондон ще плащат 50% повече за паркиране в центъра

Система за разпознаване на регистрационните номера ще помага в определянето на таксата

Водачите на дизелови автомобили в Лондон скоро ще трябва да плащат повече за паркиране по улиците на града, след като съветът на Уестминстър разкри плановете си да наложи допълнителна такса за целта. Решението е част от най-новите мерки за намаляване на замърсяването на въздуха в британската столица.

Уестминстър ще изисква от шофьорите с дизелови коли да плащат 50% повече от общоприетата такса за паркиране в центъра, която е 4,90 лири на час. Схемата ще стартира пилотно през април. Система за автоматично разпознаване на колите според регистрационния им номер ще помага за определянето на това кои превозни средства дължат увеличената такса.

Пилотната зона, която ще обхване района Мерилебон, ще таксува само „гостуващите“ автомобили, но не и тези на местните жители. Районът се слави като един от тези с най-високо замърсяване в Лондон.

Принципът „замърсителят плаща“ цели да намали вредните емисии от превозните средства, като същевременно събраните екстра-средства ще бъдат изразходвани за инициативи за насърчаване на устойчивия транспорт, посочи съветът на Уестминстър.

„Допълнителните такси за дизеловите автомобили означават, че хората ще трябва да се замислят сериозно за използването на силно замърсяващи автомобили и да инвестират в по-чист транспорт,“ коментира общинският съветник Дейвид Харви, член на комитета по околната среда, спорта и обществото. „Това ще доведе до реална промяна в качеството на въздуха, който дишаме, и нашата околна среда“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*