Иван Вазов пита: в Столична община въздух дишат ли?

Столична община продължава да бездейства по проблема със замърсяването

В общината въздух дишат ли?“ – с табелка с тези думи осъмна тази сутрин паметникът на Иван Вазов в София. Той бе само един от многото, които предупреждават, че съдържанието на софийския въздух е опасно за здравето.

„Виждам смог, а не Витоша“, гласеше посланието на паметника на Алеко Константнинов, който бе с противогаз. „Дишането вреди сериозно на вашето здраве“, предупреждаваше пък статуята на патриарх Евтимий. „София – европейска столица на смога“, негодуваше от постамента си цар Самуил.

„По-страшен от СПИН-а, по-опасен от рака – сега за сега си остава..въздуха“ – в типичния за Радой Ралин шеговит тон бе посланието на неговия паметник. Той също се спаси, макар и за малко, чрез противогаз.

Смогът в България убива по 3800 човека годишно, предупредиха от каменните си кресла братята Христо и Евлоги Георгиеви.

С предупреждения за мръсния софийски въздух осъмнаха още балерината от езерото пред Народния театър, паметниците на Георги Марков, на Пенчо и Петко Славейкови, Стефан Стамболов, Владимир Димитров – Майстора и др.

Одеяло от гъст смог покрива столицата почти всеки ден от началото на зимата. Измервателните станции за фини прахови частици, разположени в пет квартала в София, почти ежедневно отчитат концентрации от порядъка на 300-400 или дори 500 µg/m3. Независимо от това Столична община не въвежда каквито и да било мерки за намаляване на автомобилния трафик или горенето на въглища за битови нужди.

За сравнение…

Имайки проблем със замърсяването на въздуха, Париж въведе цветни лепенки за автомобилите, чрез които да ограничи движението на дизелови коли в центъра. Френската столица с население 2,244 млн. души прави обществения транспорт безплатен в дните с превишение на нормите за чист въздух и наскоро определи 2017 година за година на велосипеда. Лондон реши да започне да заменя дизеловите двуетажни автобуси с водородни. Градът с 8,67 млн. жители задели над 800 хиляди лири за справяне със замърсяването на въздуха – за мерки като екологични таксиметрови автомобили, обособяване на зони с ниско замърсяване, закупуване на хибридни или нулево-емисийни автобуси за градския транспорт и др. Тези дни се разчу, че водачите на дизели в Лондон ще плащат 50% повече за паркиране в центъра. В Испания Мадрид ограничава трафика наполовина заради замърсяването на въздуха. Градската управа мисли изцяло да забрани движението на коли по главната улица. В Иран пък набира скорост инициативата „вторник без коли“.

Зимна София: гъст смог скрива синьото небе от погледите на столичани. Януари 2017 г.

Междувременно у нас Изпълнителната агенция за околната среда обяви, че „данните в реално време за ФПЧ във въздуха са тълкуват погрешно“ от гражданите на столицата. Наред с това Столична община подготвя изграждането на завод за енергия от отпадъци, който ще изгаря боклуците на общината и това ще добавя във въздуха още 13 тона фини прахови частици годишно.

Снимки: ГИ Спаси София, GreenTech.bg

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*