До 50% по-ниски сметки плащат домакинствата в санираните блокове в Бургас

Натрупаният опит на обединените собственици ще помогне за развитие на програмата през идните години

????????????????????????????????????

Безплатното саниране на жилищните блокове по Националната програма за енергийна ефективност вече дава своите резултати: домакинствата в обновените сгради плащат чувствително по-ниски сметки за ток, парно и топла вода. Това заявиха при срещата си с кмета на Бургас Димитър Николов и зам.-кмета Чанка Коралска председателите на сдружения на собствениците, чиито блокове са обновени.

Срещата се състоя по повод предстоящото връчване на удостоверенията за извършените ремонтни работи. В нея представители имаха живеещите в 7 и 57 блок в комплекс Изгрев, 72, 27 и 17 в „Славейков“, 114 и 165 в „Меден рудник“, 27 в „Зорница“, 14 във Възраждане и 88 – „Братя Миладинови“.

Между 30 и 40 % процента по-ниски сметки за ток в най-студените дни имат живеещите в блок 114 в „Меден рудник“. От блок 14 в комплекс „Възраждане“ отчитат между 45 и 50 процента по-малко разходи за електроенергия. Направените икономии са добри, при условие, че тази година средната температура е със 7 градуса по-ниска в сравнение с предишните две години.

Блоковете с парно имат спад с 50 процента в сметките за отопление. Чувствително намаление на разходите за топла вода има в сградите, където са монтирани соларни системи. Сравнението на данните показва, че за ноември домакинствата са платили средно по 7 лева за топла вода, а за същия месец на миналата година разходът е бил 13-14 лева.

Проблемите с появата на мухъл и плесен в присъединените тераси също е решен с цялостното саниране на сградите. Представителите на собствениците заявиха, че не биха успели по никакъв начин всички семейства да се обединят за събирането на средства и да направят сами подобен ремонт на общите части.

В процеса на работата по саниране на блоковете на места са възникнали проблеми с течове и проникване на влага, но строителните фирми са реагирали навреме и проблемите са били отстранени своевременно.

Кметът Димитър Николов призова сдруженията на собствениците при наличие на нередности да подават своевременно сигнали в Община Бургас, за да може да се следи работата на строителните фирми.

„Програмата за енергийна ефективност ще разшири своя обхват. Партньорството между Община Бургас и хората, чиито жилища са санирани, не приключва със строителните работи, а ще продължи и през следващите години. Ние ще ползваме вашия натрупан опит, за да създадем собствен модел за работа по Националната програма и да сме по-ефективни при санирането на старите блокове“, каза кметът Николов.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*