Анти-мигрантската стена на Тръмп ще е бедствие за околната среда

Камиони и строителна техника ще стъпчат дивата природа по протежение на 1600 км.

Анти-мигрантската стена на Доналд Тръмп предизвика социално напрежение и остри протести, но тя ще представлява и същинска екологична катастрофа.

Стената, която Тръмп иска да построи, ще коства около 40 милиарда долара. Ала материалите, необходими за построяването й, ще струват доста по-скъпо на околната среда. 1600 км стена, която е висока 15 метра над земята и съответно 5 метра под земята, дебела около 30 см., ще изисква 9,7 милиона кубически метра бетон и 2,3 милиарда килограма стомана.

Според данни на Института за устойчива енергия и околна среда при Университета на Бат, всеки кубически метър бетон, който се излива в строеж, генерира около 380 килограма емисии на въглероден диоксид. Това означава, че бетонната стена ще генерира около 3,7 милиона тона CO2. Килограм стомана пък осигурява около 1,8 кг емисии на въглероден диоксид. Това означава още 4,1 милиона тона CO2.

Стената също представлява голяма заплаха за дивия живот и местообитанията. Построяването й ще означава негативно въздействие за „111 застрашени вида, 108 вида прелетни птици, четири местообитания на дивия живот и водоеми с роля на естествени рибни развъдници, неизвестен брой защитени влажни зони“, по данни на американската Служба по опазване на дивия живот.

Освен разкъсването на природните местообитания, щети ще има и от самия процес на строеж – настъплението на камиони, бетоновози и строителни бригади ще стъпче природата в региона. Към това следва да се добавят и странични ефекти като пренасочването на местните пътища.

Накратко, изграждането на подобна преграда е неприемливо от гледна точка опазване на природата – и напълно излишно.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*