Грийнпийс: Институциите (из)дишат, криейки информация в облаци прах

ИАОС и СО отказват да покажат почасовите данни от автоматичните измервателни станции (АИС) в София за последните 4 години

Столична община (СО) и Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) продължават да крият информация относно състоянието на въздуха в София. Това се случва въпреки сериозното обществено недоволство от липсата на адекватна информация и мерки срещу замърсения и в момента въздух. Това съобщи днес „Грийнпийс“ България.

Все още няма отговор от ИАОС на официалното запитване от страна на няколко неправителствени организации, сред които ЕС „За Земята“ и „Грийнпийс“ България, да предостави почасовите данни от автоматичните измервателни станции (АИС) в София за последните 4 календарни години, казват еколозите. Законово регламентираният срок за за този отговор е изтекъл на 26 януари 2017 г., съгласно регулациите на Закона за достъп до обществена информация. Към 2 февруари обаче отговор все още няма. Така ИАОС „де факто отказа достъп до данните и директно наруши няколко закона и Конвенцията от Орхус. На подобно искане отправено към СО оттам също отказаха, като формално препратиха питането към ИАОС“, казват от българското звено на „Грийнпийс“.

Замърсяването на въздуха в София е очевидно за софиянци. Сиво-черното „одеяло“ над града е лесно забележимо от околните планини. Десетки снимки на смога се споделят всеки ден в социалните мрежи. Няколко смартфон-приложения показват в реално време почасовите измервания на станциите за измерване на концентрацията на фини прахови частици във въздуха, разположени в кварталите Дружба, Надежда, Красно село, Павлово, Младост – почти всеки ден показанията са трицифрени и опнякога достигат над µg/m3. Нарастващото недоволство на столичани доведе до създаването не Фейсбук група, в която в момента участват над 1300 души. Във вторник сутрин паметниците на редица бележити българи в София осъмнаха с табелки, предупреждаващи столичани, че въздухът е отровен.

В отговор на масово коментираните показания на станциите за измерване на концентрацията на фини прахови частици във въздуха в София от ИАОС наскоро обявиха, че данните в реално време за ФПЧ във въздуха са тълкуват погрешно.

Във връзка с работата на измервателните станции от Грийнпийс посочват, че начинът на поднасянето на информация не е особено удобен, но все пак е полезно. „От екологичните организации изпратихме уточняващо запитване. Попитахме СО дали получава данни за въздуха и дали ги съхранява. От писмото на новия зам. кмет с ресор екология – Йоана Христова става ясно, че СО получава предварителните данни в реално време от ИАОС, като ги показва както на табла в София, така и на страницата си в интернет. Г-жа Христова обаче не отговори на основния въпрос – дали СО съхранява някакви данни и прехвърли отговорността към ИАОС, както и към външния изпълнител, който поддържа автоматичната информационна система на СО“.

„За разлика от Столична община външният изпълнител няма задължение и отговорност да отговори на нито един от поставените от нас въпроси. Прехвърлянето на топката между институциите, криенето на информация и замитането на проблемите от страна на екипа на г-жа Фандъкова, явно ще продължи и занапред,“ коментира Ивайло Хлебаров, съветник по екологични политики към ЕС „За Земята“.

По повод проблема във вторник Столична община обяви, чрез Фейсбук профила на кмета Фандъкова, че се обмислят мерки за подобряване на чистотата на въздуха. Това стана непосредствено след утрото, в което предупредителни табелки по паметниците в столицата изразиха широкото обществено недоволство от проблема, който пряко касае здравето на столичани.

„Обявените от г-жа Фандъкова планове и мерки за напролет, освен закъснели са и по-скоро още прах в очите и дробовете ни. Отново ще се пише поредната поръчкова стратегия при това с цели 5 години закъснение след като предишната бе със срок до 2014 г. Видно е по въздуха, който дишаме в момента, какво изпълни СО по предишните 2 стратегии и къде проспа последните 5 години. Институциите ни продължават да (из)дишат“, коментира Теодора Стоянова от „Грийнпийс“-България.

1 коментар

  1. Не е възможно някой да не може да отдели няколко терабайта пространство и да се качват данните автоматично всеки час в интернет пространството. Предполагам че данните са си данни а самия софтуер за преработката на данните и качването в нета може да се взаимства от Греенпийс или някоя община в Европа. Може също така да се отправи въпрос към базата данни в Европейския парламент, а там няма как да не са се справили с подобни ситуации в последните 10 години някъде из Европа. По мои спомени имаше някакви спогодби за споделяне на ноухау и софтуер /например/ за подобни идеи. Ако е нужно финансиране за облачно пространство, все някоя фирма в IT бранша ще си направи рекламата като даде безплатно такова за 5 години напред. Поздрави, Сладкодумко

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*