Влакова гара във Векшьо ще функционира като „градска дневна“

Дървената конструкция ще е съчетана с дървесна облицовка в интериора

Влакова гара и кментство в едно – тази невероятна комбинация може да се появи в шведския град Векшьо – и заедно с това ще служи като градска „дневна“ за жителите на градчето. Освен че събира няколко функции в едно, тя се отличава със смайващ призматичен покрив.

Проектът е на White Arkitekter и е изготвен за конкурс, съчетавайки изразителна форма с достъпност и създаване на ново градско пространство. Залата предвижда обществени места за гражданите, посетителите и служителите.

Дървената конструкция ще бъде покрита с елегантен скатен покрив, който да осигурява по-ниска консумация на енергия. Трите основни входа ще свързват всичко в сградата и ще водят към централно градско пространство – обществена „дневна“, в която ще има туристически офис, изложбена зала, чакалня, кафенета и магазини, заседателни зали за различни поводи и модерно работно пространство за общинските служители. Докато стъклото доминира в екстериора на сградата, интериорът се отличава със силното присъствие на дърво.

„Нашата цел е да се създаде сграда, която да е знакова за развитието на устойчивото строителство, а също така и да постигне най-високия рейтинг по Шведската система за екологична сертификация“, казва Клара Фростеруд, водещ архитект на White Arkitekter. „Хората са в сърцето на тази сграда, която ще бъде социално, икономически и екологично устойчива във времето“, добави тя.

  

Изображения: Tegmark

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*