Зеленина и геотермия ще осигуряват чист въздух за нова музикална акдемия в Краков

Комплексът ще изникне на мястото на бивша военна база и ще ползва геотермална енергия

Полският град Краков е печално известен като един от европейските градове с най-мръсен въздух. Сега архитектите от студио FAAB Architektura предлагат бъдещата музикална академия в града да бъде „борец срещу смога“ с набор от мерки, които – според замисъла – „работят ефективно колкото 33 000 градски дървета“. С този проект те биха могли да вдъхновят и други новоизграждащи се обекти в Краков да заложат на устойчивостта и опазването на природата.

Музикалната академия е проектирана като част от по-голям устройствен план за „Музикално градче – Краков“. Той предвижда изграждането на музикален комплекс – без автомобили и екологично чист – върху терена на бивша военна база. В него акжентът ще е върху пешеходния и велосипедния трафик.

Разположен между Краков и река Висла, предложеният мини-град цели да съчетае красивия естествен пейзаж с уютно изглеждащи сгради, обвити в дървена облицовка в традиционния местен стил, използващи енергийно ефективни технологии. Отгоре ще бъдат покрити със зелени покриви.

Система за пречистване на въздуха с площ 1300 квадратни метра ще бъде скрита под покривните градини на Музикалната академия. Специална мъхова култура ще поема и преобразува замърсителите на въздуха в биомаса.

Сградите със зелени покриви ще включват образователно крило, концертна зала и малка постройка за гости, внимателно скътана между съществуващите дървета и предназначена да потопяи студентите и посетителите сред природата. Изобилие от дневна светлина ще озарява учебните зали, общите части и административните елементи. Геотермални системи с топлообменници ще помагат за намаляване на консумацията на енергия. Дъждовната вода ще се събира в подземен резервоар и ще се използва, когато е възможно.

Предложението на FAAB Architektura обаче ще трябва да почака обявяването на резултатите от конкурса, което по план трябва да се случи чак на 31 март 2017.

    ь

Рендери: FAAB Architektura

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*