Нова ГМО пшеница осигурява „супер добив“

До 40% по-едро зърно обещават лабораторните изпитания

Засаждане на нова, експериментална генетично модифицирана (ГМ) пшеница ще се проведе тази пролет във Великобритания, съобщи BBC. Правителството даде зелена светлина за полеви изпитания на новия сорт зърно. Според своите създатели, тази ГМ пшеница „е проектирана за използване на слънчевата светлина по-ефективно и …. увеличава оранжерийните добиви с до 40%“. Сега изследователите от Хертфордшир искат да видят дали могат да възпроизведат този успех и на открито.

Новината е на път отново да разпали глобалния дебат за ползите и опасностите от ГМО.

Миналата есен учените в Ротамстед подадоха заявление до Министерството на околната среда, храните и селските райони на Великобритания с искане за разрешение за извършване на малки полеви изпитания в защитена нива в периода между 2017 и 2019. След независима оценка на риска и обществена консултация, разрешението вече е издадено. Изследователите казват, че искат да тестват новоразработените пшенични растения, които са били променени така, че носят ген от диворастящ роднина от семейство житни – тревистото растение овсига. Изследователите са убедени, че тяхната модифицирана пшеница извършва фотосинтезата по-ефективно, конвертира повече слънчева светлина и съответно ражда по-едро зърно.

„Това прави растението по-голямо в оранжерията, прави листата растат по-едри, в тях се случва повече фотосинтеза“, казва д-р Малкълм Хоуксфорд. Резултаът от това, според него, е по-едри растения с по-едро зърно.

Аргументът в полза на тази разработка е бързото нарастване на населението по света. При сегашния темп на нарастванен а човешката популация производството на храни ще трябва да се увеличи с 70% до 2050 г., за да отговори на търсенето, казват изследователите. Те смятат, че дори 5% увеличение на добивите в реални условия би било революционно подобрение.

Макар това да изглежда изкусително обещание, намесата в генетичния код на растенията може да има негативни последствия върху хората, животните, насекомите и целите екосистеми. Вече е известно, че ГМ културите увеличават употребата на пестициди. Наред с това абсолютно непредвидими са последствията за животните и хората, които се хранят с плодовете на генно модифицирани растения.

3 коментара

  1. ГМО е бъдещето на света, без него ще измрем от глад и болести!

  2. Да бяха решили проблема с храните, които се изхвърлят с тонове, а не да увеличават проблема.

  3. Това е може би най-неудачното място на статията – в раздел „БИО“!? По-скоро създайте нов раздел „ОТРОВИ“! За толкова десетки години не разбраха ли, че гмо не е решението.!!!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*