Отстраняването на екзотичните чуждоземни растения възкресява биоразнообразието

Прочистването на екосистемите води до повече цъфтеж и повече плодове

Премахването на екзотичните, привнесени растения от различните природни зони може да действа като стимул за дивата природа, показва ново изследване. Пчели, пеперуди и птици са се завърнали в отдалечените планински върхове на Сейшелите само шест месеца, след като оттам са отстранени редица неприсъщи за района екзотични растения. Отстраняването на нетрадиционните екзотични растения прави местните, типични за района растителни видове по-достъпни за опрашителите, казват учените.

Растенията се разселват по целия свят в продължение на векове. Почти навсякъде по света в екосистемите са включени чужди, екзотични растения, и растат рамо до рамо с местните. Понякога те нямат местни естествени „регулатори“ и задушават локалната екосистема. Това е и причината за дебата за защитата на растителното биоразнообразие в някои части на света и забрана за внасяне на „чужди“.

Изследването е извършено на тропически остров Махе от Сейшелските острови, островен архипелаг в Индийския океан недалеч от Източна Африка. Международните изследователи са наблюдавали опрашители в осем изолирани района на върха на планината. В четири от тях всички екзотични храсти (около 40 000 дървесни растения) са били отстранени, а другите четири са останали непроменени. След осем-месечен период на наблюдение учените са установили, че отстраняването на екзотичните растения е довело до подобряване на опрашването.

В прочистените зони растенията са цъфнали с много повече цвят. Съответно това е довело до много повече посещения от опрашващи насекоми. Закономерен резултат от това е и раждането на мног повече плодове.

Междувременно, броят на опрашителите (включително пчели, оси, мухи, пеперуди, молци, бръмбари, птици и гущери) се оказал доста по-висок в прочистените области в рамките на 6-14 месеца след отстранявнето на екзотичните видове.

„Възстановяването на екосистемата доведе до значително увеличаване на опрашителите, посещенията им по цветята и богатството на взаимодействията“, казва екипът, ръководен от Кристофър Кайзер-Бънбъри от ТУ-Дармщат в Германия.

Изследването е публикувано в списание Nature.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*