Как Ню Йорк се готви за бъдещето на наводненията

Сградите се проектират с площадки за генератори по покривите и водоустойчиви материали за основите

Покачването на морското равнище продължава да представлява заплаха за всички крайбрежни селища по света, ала ниско разположените и гъсто населени райони са най-уязвими. В емблематичния Ню Йорк не чакат бедствията да ги застигнат – те вече преосмислят подхода си към архитектурната среда.

Миналата седмица Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) предупреди, че крайбрежните региони на САЩ трябва да са готови да се изправят пред бъдещо постоянно и ускорено покачване на морското равнище. В най-сериозния сценарий Америка трябва очаква 2,4 метра повишаване на морското равнище до 2100 г. По-страшното е, че „водата няма да се надига подобно на тази в пълнеща се вана….. … на североизток [нивата] ще нарастват по-бързо“, обяснява океанологът от NOAA Уилям Суит.

Ню Йорк специално е изправен пред сериозна главоблъсканица: градът е ниско разположен, но пък е място на невероятно скъпи недвижими имоти. От 2012 г., когато бе опустошен от супербурята Санди, градът разгърна амбициозни планове за да се защитава срещу по-нататъшни бедствия. Сред предвидените мерки са изграждането на голяма верига от изкуствени острови и гигантска стена срещу наводнения, проектирани от датската архитектурна фирма Bjarke Ingels Group (BIG).

Заплахата от бъдещо заливане на града променя и други елементи от архитектурната среда. Наскоро The New York Times описа как рискът от бъдещи наводнения променя начина, по който се проектират сградите в града. Вече няма, например, мезонети на последния етаж и ъгловати покриви – те са заменени от клетки за аварийни генератори, които при наводнение да могат да осигурят достатъчно енергия за жителите, така че всеки да може да остане в апартамента до една седмица. В основните на блоковете се вграждат дренажни системи. Самите приземни етажи се изграждат от материали, които могат да понасят наводнения.

Подготвят се и кварталите и селищата в периферията н Ню Йорк. Така например в квартала Куинс вече строят къщите върху повдигнати платформи, за да ги държат над водата при наводнения.

В други части на САЩ и света могат да са приложими и други подходи. Например, правителството на Френска Полинезия обмисля да изгради град от плаващи острови, които отдавна са в процес на разработване от Института за морско укрепване. Идеята е за изграждане на обитаеми плаващи конструкции, които преоизвеждат и използват възобновяема енергия, а жителите се изхранват от устойчиви аквакултури.

За голям и гъсто населен град като Ню Йорк, естествено, това не е решение. Затова там действат разумно: готвят се за най-лошото, а се надяват на най-доброто.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*