Китайци строят 200-метрова вертикална гора в Нанджинг

Над 1000 цъфтящи дървета и множество каскадни храсти ще се зеленеят насред модернизиращата се икономическа зона

Вертикална гора, висока почти 200 метра, ще бъде построена в китайския град Нанджинг.

Stefano Boeri Architetti, популяризирали идеята за вертикалните гори из Европа, сега ще „превземат“ и Китай с тази идея – с проекта си за „кулите Нанджинг“.

Двете зелени кули ще могат да осигуряват на града глътка свеж въздух, поемайки въглеродния двуокис от атмосферата и излъчвайки кислород, а също така и поемайки ситните твърди частици от въздуха. Те ще постигнат това въздушно почистване с помощта на 1100 цъфтящи дървета от 23 местни вида и 2500 каскадни храсти и растения.

Двете кули ще са с височина 197 метра и 106 метра. Те ще се издигат в квартала Пуку в Нанджинг, според прессъобщение на архитектурното студио. Оттам описват пространството като зона, която вероятно ще има водеща роля за модернизацията на южната част на провинция Дзянсу в Китай. Надеждата е, че това ще спомогне за развитието на икономическата зона по река Яндзъ. Държавният холдинг „Инвестиционна компания“ в Нанджинг рекламира кулите и е посочена от известното архитектурно студио като инвеститор в проекта.

По-високата кула ще съдържа офиси, музей, школа по зелена архитектура, клуб на покрива. Втората кула ще бъде дом на хотел от веригата Hyatt с 247 стаи и с плувен басейн на покрива. Наред с това ще има 20 метра висок „подиум“ с магазини, ресторанти, конферентна зала.

Балконите на сградите ще позволяват на жителите д се радват на зеленина, имайки досега с буйната растителност по фасадите на сградите.

600 високи дървета и 500 средно високи дървета ще растат по кулите. ОтStefano Boeri Architetti казват, че дърветата и каскадните растения между тях ще помогнат и да се регенерира биологичното разнообразие в района.

Тези зелени кули ще бъдат първите вертикални гори в Китай, както и в цяла Азия. Веоятно обаче няма да са последните – амбициозната архитектурна фирма има за цел да проектира подобни вертикални гори за Шанхай, Гуейджоу, Шиджиажуан, Лингжу и Чунцин.

Очаква се кулите Нанджинг да бъдат завършени през 2018 г.

Изображения: Stefano Boeri Architetti

 

 

Още по темата:
Зелените сградни обвивки намаляват градския шум с до 10 децибела

Зелените сградни обвивки намаляват фините прахови частици в градския въздух

Зелените сградни обвивки тушират ефекта на топлинния остров в градовете

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*