Исландия изгражда устойчиво селище под биосфера – устойчив оазис

25 градуса целогодишна температура ще осигурява условия за тропически насаждения и градски ферми

Метеорологичните крайности на Исландия са предизвикателство и за местните жители, и за туристите в страната – но столицата Рейкявик сега планира нещо ново, което да приветства исландците с топлина и стил. Проектирано от от Spor i Sandinn, „Алдин“ ще е напълно устойчиво селище под биосфера, захранвано с геотермална енергия.

„Алдинн“ ще се намира в долината „Елиодаардалур“ при Рейкявик – „непознатото местно бижу“ на столицата. Биосферата ще включва централен площад, заобиколен от широки обществени места за всякавки социални функции и обществени дейности – както и пазар и различни кафенета. Вътре в биосферата вътрешната температура ще се поддържа около благодатните 25°C – оптимална температура за тропически насаждения и градски ферми.

Проектът ще покаже на света една нова страна на исландското земеделие, убеден е Хьордис Сигурдардотур, основател и главен изпълнителен директор на Spor i Sandinn. „Тази остъклена Биосфера ще е забележителност, която ще се стреми да се свърже хората с природата по нови и вълнуващи начини, съчетавайки усещането за тропически температури, пазар на земеделските производители, селскостопанска лаборатория. „Алдин“ ще бъде център за умовете и мислите, пространство за една здравословна общност, където хората да се срещат, да пазаруват, да си почиват и да се социализират – както и автентична атракция за туристите“.

Комерсиалните пространства в „Алдин“ ще се отдават под наем на „зелено-мислещи“ наематели като например ресторанти, които предпочитат да сервират емстно отглеждана храна, магазини за екологично чисти продукти, бизнеси, свързани с грижата за здравето.

Проектът за Биосферата може да послужи за пример как може да се създава и изгражда нова и смислена инфраструктура, смята Сигурдардотур. „Биосферата представлява точно това. Тя е заявка за промяна, която изтъква предимствата на един друг начин на мислене и енергийно ефективни сгради“.

Проектът „Алдин“ в момента е в очакване на одобрение, но се очаква да отвори врати в края на 2018 или началото на 2019 г.

Рендери: Spor i Sandinn

 

Още по темата:

Отвори врати първият в света 100% соларен петзвезден курорт

Самодостатъчно село само си произвежда енергия и храна

Уникална общност от модерни зелени домове се гуши в пустинята в Юта

Германия изгражда най-големия пасивен жилищен комплекс

Във Флорида кипи строителството на първия “устойчив град” в САЩ

Соларно село съчетава фотоволтаика и местен камък насред пустинята в Египет

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*