Как Лос Анджелис щеше да се сдобие с конгресен център, скрит под тучен зелен парк, в центъра си

13-етажна постройка е заменена от малък нов градски парк е магаполиса

Конгресен център, скрит под тучен зелен парк – това беше едно от предложенията в конкурс, организиран от градската управа в Лос Алджелис за преобразяването на едно занемарено място в сърцето на града. Макар да не спечели надпреварата, проектът за закрито обществено пространство под вълнообразни ивици зелена трева остава впечатляващо решение за зелена сграда в екологична градска среда.

Лос Анджелис е отлично място за много зеленина със своите просторни градски пространства. Скоро там ще има нов малък градски парк с площ почти два акра. Мястото се намира до кръстовището на улиците Първа и Бродуей, откъдето идва и името му – FAB. Върху двата акра земя до 2013 г. стърчи 13-етажна сграда, стъпила върху два етажа подземен паркинг. Като част от инициативата „50 парка“ на Лос Анджелис, местният отдел за паркове и рекреационни дейности се заема с терена, за да го направи зелено пространство. През 2014 г. сградата е съборена. Година след това започва конкурсът за дизайна на това място.

Проектът „Парк обществен център“ на Brooks + Scarpa предвижда зелен парк с множество дървета, който крие в себе си цял събитиен център. Извиващи се вълнообразни ленти от зелена трева формират зеления покрив на конгресния център. Той включва уникални пространства за хранене, за изкуства и за социални дейности.

Подобно съчетание от парк, под който лежат обществени зали, може да стимулира развитието на квартала наоколо, смятат Brooks + Scarpa. „Градът има уникалната възможност да се проектира и изгради един емблематичен парков проект в център на Лос Анджелис, което ще подобри и съседния Гранд парк, като в същото време осигури нови приложения, които дават живот на целия район“.

В крайна сметка проектът е спечелен от друг кандидат (MLA заедно с OMA и IDEO) и на въпросното ключово място ще има равен терен с дървета, трева и много пейки. Той ще е готов през 2019 г.

Изображения: Brooks + Scarpa

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*