Видеото в интернет повишава глобалните CO2 емисии

Увеличаването на трафика тепърва ще расте с навлизането на технологиите на "интернета на нещата"

Интернет бързо се превръща в основен източник на въглеродни емисии в света. В момента основната причина за това е нарастващият интерес към видео-съдържание, най-вече на поточно (стрийминг) видео в реално време.

Излъчването на видео на телевизори с достъп до интернет, игровите конзоли и мобилните устройства вече генерират повече от 60% от целия трафик на данни в глобалната мрежа. Последните прогнози предполагат, че този дял ще се увеличи до над 80% до 2020 г.

Все по-често зрителите по целия свят гледат филми и телевизионни сериали в реално време чрез абонаменти за Netflix или Amazon, а така наречените социални медии като Facebook и Twitter предлагат все повече и повече поточно видео – безплатно.

Това увеличение обаче води до главозамайващо нарастване на количеството информация, която трябва да се съхранява и предава от центровете за данни. А те от своя страна гълтат чудовищни колиества електроенергия. Става дума за обеми, които се измерват в екзабайти, казват ИТ анализаторите. Очаква се годишният трафик на данни в интернет да достигне 2300 екзабайта до 2019 г.

Нуждата от електроенергия за онлайн видео-услуги е огромна. Търсенето на ток от страна на големите центрове за данни може да достигне 13% от световното потребление на електроенергия до 2030 г. Далеч не всички центрове за данни обаче използват чиста енергия. Компании като Facebook, Google и Apple в последните години инвестират усилено в соларни и вятърноенергийни инсталации, като някои от тях са си поставили за цел да добиват 100% от нужната електроенергия само от чисти източници. Доставчици като Netflix, Amazon Prime и Hulu обаче използват електроенергия преди всичко от изкопаеми горива – въглища или природен газ.

В опит да остойности тези тенденции едно проучване, наскоро публикувано в журнала „Environmental Research Letters”, е изчислило, че през 2011 г. американците са стриймвали 3,2 милиарда часа видео. Това се равнява на 25 петаджаула енергия. Оценката на екологичния ефект от това потребление говори за 1,3 милиарда килограма CO2 емисии.

Въпреки, че центровете за данни се проектират с все по-добра енергийна ефективност, с нарастването на интереса към видео-съдържание няма никакви изгледи този проблем да намери скорошно решение, коментира водеищият автор на изследването Арман Шеаби, изследовател в американската Национална лаборатория Лорънс Бъркли в Калифорния. Нещо повече – ситуацията тепърва ще се влошава. „Един друг голям генератор на трафик на данни тепърва набира скорост – така нареченият интернет на нещата,“ казва Шеаби. „Това означава милиони цифрови сензори, устройства и безпилотни коли, които тепърва ще се свързват към интернет“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*