„РНК-клей“ предлага зелена алтернатива за растителните пестициди

Т. нар. „био-клей“ може да защити тютюневи растения от вирус в продължение на 20 дена с едно пръскане

Вещество, наречено „РНК-клей“, може да доведе до създаването на екологично чисто решение за справяне с вредителите по насажденията.

„Двойноверижна, глиноподобна, биоразградима и с наноразмери рибонуклеинова киселина“ – или накратко „РНК-клей“ – е вещество, разработено от австралийски изследователи от Университета на Куинсланд като алтернатива на сега действащите пестициди. Веществото потиска определени гени у точно определени вредители.

Учените успешно са приложили разработката във вид на спрей, наречен „био-клей“, за да защитят тютюневи растения от вирус в продължение на 20 дена с едно пръскане. Резултатът от тяхното изследване бе публикуван в сп. „Nature Plants“.

„Когато био-клеят се нанесе върху растение, специфичната за вируса дРНК се освобождава бавно от глинените нанослоеве в растението. Това активира ….у растението поведение, което представлява естествен защитен механизъм. На практика дРНК се разделя на малки късове чрез ензими в тази „пътечка“. Тези малки парченца атакуват вируса, когато той заразява растението, без да се променя растителният геном“, обяснява водещият изследовател Неена Митер.

„Дори и при използването на настоящите пестициди ние губим до 40 процента от продуктивността на култрите, които отглеждаме, заради вредители и патогени. Сега се надяваме, че с намесата на био-клея, който е екологично чиста мярка за защита на културите, ще намалим загубите на реколта“, казва Митер.

Химическите пестициди, които се използват понастоящем, убиват целенасочено насекомото-вредител. Но те, наред с това, убиват и много други организми, които може да са полезни – например медоносни и диви пчели, пепруди и др. „Био-клеят е специфичен и убива само патогените, за които е предназначен“, казва Митер. „В момента земеделските производители използват инсектициди, за да убият целия „вектор“ на даден вирус, но био-клеят поразява само самия вирус“.

„Тъй като насекомите развиват развиват резистентност към определени класове пестициди, да се даде на земеделските производители друг вариант да контролират вредителите, е от критично значение“, заяви говорителят на Monsanto Джон Комбест пред SciDev.Net по повот разработката. „Идеята не е да се замести дадена система на земеделие,… а да се осигурят на земеделските производители продукти, които могат да се допълват или да заместват химическите селскостопански продукти“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*