„Изпаряваща“ тоалетна работи без вода и електричество

Решението е разработени за бежанските лагери, където ходенето по нужда се оказва риск за здравето и безопасността

Едно от най-унизителните неща в много бежански лагери по света засяга една основна човешка потребност: ходенето до тоалетна. В лагери като Заатари в Йордания хората ходят километри пеш и чакат на безкрайни опашки, за да използват тоалетни, които на всичкото отгоре са нехигиенични.

Проблемът е особено голям за момичетата и младите жени, които освен да се сдобият с инфекция рискувт и да бъдат нападнати и изнасилени. Някои се стараят да ходят колкото се може по-рядко, което пък води до здравословни проблеми. Други копаят ями в земята и се опитват да прокопават „канали“, което пак е нехигиенично и опасно. Проблемът засяга повече от 2 милиарда души по целия свят.

Сега едно звено, обособило се от Технологичния институт в Масачузетс – „промяна:ВОДНИ лаборатории“ – се опитва да облекчи това положение, като разработва компактна, изпаряваща тоалетна за домовете без ток или водопровод.

Тоалетната използва полимерен материал, който функционира като гъба. Тя филтрира и поема водното съдържание. Полимерът помага на водата да се изпарява бързо във въздуха. Остатъкът може да се събира веднъж или два пъти месечно.

Екипът планира да изгради първия си прототип в следващите няколко месеца.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*