Във Вануату забраняват западните ‘храни-боклуци’

Не е необходимо да се яде вносна храна, когато има изобилие от местни храни, отглеждани по биологичен начин

Южните тихоокеански острови въведоха забрана за западните ‘храни-боклуци’ в полза на по-питателната местна храна. Тъй като островите могат да отглеждат органична храна самостоятелно, лидерите в Торба в провинция Вануату решиха, че искат да се забрани вносът на чуждестранна храна. Тяхната цел е да станат първата „органична“ провинция във Вануату до 2020 г.

Торба е най-изолираната провинция във Вануату, според лидера на общността – отец Люк Дини. Около 10 000 души живеят в провинцията. Повечето от тях са фермери.

Отдалечените острови в последно време страдат от „проникване на чужда нездравословна храна“, смята отец Дини. Най-популярните „боклуци“ са неща като бонбони, бисквити, консерви риба, ориз. В контраст с това островите могат сами да си отглеждат ананас, сладки картофи, миди, раци и други риби и др. Това отец Дини вижда като по-здравословна диета. „Лесно е да се варят юфка или ориз, но те почти нямат хранителна стойност“, казва Дини пред изданието The Guardian. “И не е необходимо да се яде вносна храна, когато имаме толкова много местни храни, отглеждани по биологичен начин по нашите острови“.

Дини е и ръководител на местния съвет по туризъм. От тази седмица, с подкрепата на други местни началници, той е наредил на всички центрове за настаняване в района да сервират само местна, органична храна. Отецът има за цел в рамките на две години да въведе ново законодателство, което напълно да забранява вноса на чужда храна. Централното правителство на Вануату в Порт Вила го подкрепя.

„Ако наистина искате да живеете в свой собствен рай, трябва да се задоволите с това, което имате, и да живеете в хармония с природата“, казва Дини.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*