Електромобилите и слънчевата енергия могат да „стопят“ растежа на изкопаемите горива до 2020 г.

Енергията от фотоволтаици може да осигурява около около 23 процента от световното производство на енергия до 2040 г.

Изкопаемите горива могат „официално“ да се окажат спомен от миналото още през 2020 г., сочи нов доклад. Той показва, че спадащите разходи за електрическите превозни средства и слънчевата енергия могат да сложат край на растежа в търсенето на петрол и въглища след по-малко от три години.

Замърсяващите изкопаеми горива могат да загубят 10% от пазарния си дял в полза на слънчевата енергия и екологично чистите автомобили в рамките на едно десетилетие, сочи докладът на Института „Грантъм“ при Лондонския кралски колеж и инициативата Carbon Tracker, озаглавен „Очаквайте неочакваното: разрушителната енергия на нисковъглеродните технологии“.

Погледнато в перспектива, загубата на 10 процента пазарен дял е достатъчна, за да предизвика срив в производството на въглища в САЩ. От друга страна петте най-големи комунални дружества в Европа заедно са загубили около 100 млрд. долара в периода 2008-2013 г., тъй като не са били готови за осемте процента ръст на енергията от възобновяеми източници в това време.

„Големите енергийни компании сериозно подценяват прехода към нисковъглеродна икономика, придържайки се към своите традиционни бизнес-модели, като очакват ръст на изкопаемите горива – и може да се окаже, че всичките им активи са „блокрани“, казва проучването.

Според него, енергията от фотоволтаици може да осигурява около около 23 процента от световното производство на енергия до 2040 г. – и около 29 процента през 2050 г. Само по себе си това е достатъчно, за да доведе до пълно прекратяване на използването на въглища. Делът на природния газ навярно ще остане около 1 на сто, прогнозира проучването.

Електрическите превозни средства ще представляват около 35 на сто от пазара на автомобилни транспортни средства до 2035 г., според изследователите. Делът на електромобилите ще достигне 67 процента до 2050 г. С такава транектория на растеж електромобилите ще „изместят от пътя“ около два милиона барела петрол на ден към 2025 г. и 25 милиона барела на ден до 2050 г..

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*