Правят плаващ парк в канал в Лондон

Паркът е част от инициативата на Лондон за изграждане на зелена инфраструктура

Лондон е на път да се сдобие с уникално зелено попълнение: плаващ парк! Благодарение на неотдавнашното одобрение от местния градски съвет една плаваща платформа с площ 730 квадратни метра, покрита със зеленина, ще бъде пусната на вода в Канала на великия съюз. Платформата ще бъде проектирана от градинския дизайнер Тони Уудс. Очаква се тя да заплува тази пролет.

Голямата зелена платформа, която ще бъде първата по рода си за града, ще има тучна зелена поляна, заобиколена от повдигнати цветни лехи с растения, богати на нектар. Различни билки и треви ще красят парковото пространство през цялата година. Цветовата схема ще се променя със ссезоните, къпейки се в алено-червено през есента, с дребни пъстри цветя през зимата, с пишни луковични пейзажи през пролетта и изобилие от пъстри цветя през лятото.

В парка също така ще има и схема за „поръчково озеленяване“, насочено към насърчаване на дивия живот в региона. В стремежа за създаване на живо местообитание за живтните се обмисля и добавяне на отделен понтон с територия за наземно-гнездящи птици.

Наред с всичко това плаващият парк, който ще си има обслужваща лодка, ще има място за 120 посетителя. Той ще е покрит от безплатна Wi-Fi мрежа за тези, които искат да работят на открито. Заедо с всичко това ще има много места за сядане, както и укрепени платформи с пешеходни алеи, където хората могат да „ходят по вода“.

Паркът е част от инициативата на Лондон за изграждане на зелена инфраструктура, която има за цел да подобри местната инфраструктура и да осигури зелени паркове и приятни градски пространства около водните канали и крайречните зони.

„Откритите пространства са ключов елемент във всеки успешен квартал“, казва Андрю Скривенджер, отговорник на проекта. По думите му, плаващият парк ще е оазис в западната част на Лондон и начин за възражданен а връзката между хората и канала.

Графика: Тони Уудс

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*