Ваканцията сред природата рекалибрира ритъма на сън и будуване

Естествените „циркадни“ цикли се пренастройват след кратко къмпингуване

Естественият човешки ритъм на сън и будуване може да бъде „рекалибриран“ и нормализиран чрез пътуване из дивата природа. Това води до подобряване на съня и на нивото на енергия през деня, както и преодоляване на сеознни депресии. Изводът е резултат от ново научно проучване.

Съвременните високи технологии облекчават много дейности в живота ни, но понякога оказват и негативен отпечатък върху здравето ни. Повсеместните екрани (телефони, компютри, телевизия), електромагнитните полета на електроуредите, интензивното въздействие на развлеченията – в съчетание с почти постоянна атака на изкуствено осветление по всяко време на деня – могат да опустошат естествения цикъл на съня. Това засяга и продуктивността ни по време на работа, и ефективността, и настроенията.

В последните няколко години доказателствата, че сините дължини на вълните на светлината – като например тези, светещи от нашите екрани и някои енергийно ефективни източници на осветление – могат да окажат негативно влияние върху здравето ни. Много от нас са пристрастени към този начин на живот. Да нямат досег с екран или изкуствена светлина след залез слънце може да им изглежда невъзможно. Оказва се обаче, че ефектът на светлината има огромно значение за човешкия биологичен часовник.

Проведените експерименти за измерване на нивата на мелатонин (хормон, който регулира съня и будното състояние) показват, че седмица или дори само уикенд сред дивата природа – с нощуване далеч от изкуствени светлини – може да коригира т. нар. циркаден ритъм на човека. Това предполага той да прекара времето на почивка така, че през деня да се радва на естествената слънчева светлина, а вечерта да се наслади на пълноценен нощен мрак. Всичката светлина, с която човекът има достъп през това време, следва да е естествена – от слънцето, луната, лагерните огньове.

В рамките на опита е изследвана група от 14 доброволци, 9 от които са отишли на къмпинг в резерват в Колорадо през един летен уикенд, а други 5 са останали вкъщи. След пътуването на къмпинг за един уикенд доброволците са дали слюнчени проби за тестване. Анализите разкриват, че повишаването на мелатонина у тези хора е изместено с почти час и половина по-рано. Това е знак, че техният биологичен ден се е изместил така, че да съвпадне с естествения ритъм на светлина и мрак.

Проучването бе публикувано в списание Current Biology.

Изводът е, че човешкият „вътрешен часовник“ реагира силно и доста бързо към естествения цикъл светло-тъмно, казва Кенет Райт, водещ автор на проучането и професор по интегративна физиология в Университета Боулдър. „Живеенето в нашата модерна среда може значително да забави нашия циркаден ритъм, което е свързано с много последици за здравето. Но едно малко пътуване през уикенда сред дивата природа може да го изчисти“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*