Датски енергиен гигант обеща премахване на въглища до 2023 г.

DONG вече е намалила използването на въглища със от 73% от 2006 г. Насам

Наскоро Финландия се зарече да прекрати изцяло употребата на въглища до 2030 година, а Ирландия реши да се отърве изцяло от изкопаемите горива. Отделни, големи бизнес-организации по цял свят поемат ангажименти да прекратят напълно употребата на мръсните източници на енергия.

Най-новият образец в тази посока е датският енергиен гигант DONG. Компанията официално пое ангажимент постепенно да прекрати употребата на въглища в своя енергиен микс до 2023 г.

И мнозина подобнановина навярно събужда присмех. Ходът обаче най-вероятно не е изненада за запознатите. DONG вече е намалила използването на въглища със от 73% от 2006 г. насам. Фактът, че компанията обявява пълното им извеждане от употреба, е окуражаващ: въглищата са поели по пътя на телеграфа.

Причината за тази промяна е доста проста: компании като DONG печелят повече пари от гигаватови вятърни ферми, отколкото от въглищни централи. Логично е те да търсят намаляване на разходите и увеличение на приходите. За тях фактът, че тази промяна означава значителен спад в емисиите, по-чист въздух за всички нас и значителен напредък към нисковъглеродна икономика, е просто „черешката на тортата“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*