САЩ започва експерименти с геоинженеринг

US правителството ще финансира технологии за геоинженеринг като част от опитите за облекчаване на климатичните промени

За първи път правителството на САЩ ще финансира технологии за геоинженеринг като част от опитите за облекчаване на климатичните промени. Съветниците на щатското правителство по въпросите на науката призоваха Конгреса да финансира геоинженерингови изследвания за справяне с глобалното затопляне.

Промяната в позицията се явява като „актуализирана пътна карта“ за бъдещото федерално финансиране за научни изследвания в областта на климата, публикувана миналата седмица от американската Програма за изследвания на глобалните промени. В доклада се отбелязва, че изследванията от този вид могат да осигурят „вникване в науката, необходима за разбирането на потенциалните механизми за намеса в климата – или геоинженеринг – и възможните последици от тези мерки, както целеви, така и непреднамерени“.

Съществуват два основни подхода в геоинженеринга за борба с изменението на климата. Единият от тях е изсмукването на въглероден диоксид от атмосферата, за да се намали ефектът на затопляне. Вторият е свързан с увеличаването на дела на слънчевата светлина, който Земята отразява обратно в Космоса. Новата пътна карта предлага и двата подхода да бъдат изследвани наравно.

Идеята за използване на изкуствени техники за облекчаване на последиците от изменението на климата не е нова. Макар обаче тя да е популярна сред много учени, идеята е много спорна. Скептиците предупреждават, че тестването на геоинженерни подходи в голям мащаб е рисковано, защото никой не разбира добре какви ефекти може да има подобна намеса.

През 2015 г. доклад на Националната академия на науките в САЩ предупреди, че геоинженерството може само частично да компенсира въздействието на емисиите на парникови газове, но може също така да доведе до нови проблеми. В същото време академията призова учените да разработят експерименти, които да тестват геоинженеринговите технологии, за да се определи тяхната ефикасност. Сега, изглежда, научните съветници в Белия дом са склонни да се съгласят с това.

Междувременно сп. Science изрази опасения, че решението да се подпомогнат геоинженеринговите подходи биха могли да дадат на Тръмп извинение за намаляване на мерките за борба с парниковите емисии. Ако можем да изсмукваме CO2 от атмосферата и да отразяваме слънчевата светлина, казва теорията, защо ни е да спираме изгарянето на изкопаеми горива?

Новият доклад е категоричен по този въпрос. „Намесата в климата не може да бъде заместител на намаляването на емисиите на парникови газове и адаптацията към промените в климата, които се случват“.

1 коментар

  1. C намаляването на цената на енергията от възобновяеми източници постигнато през последните години, при всяко положение геоинженерните проекти биха били по-скъпи от намаляването на емисиите. Единственото, което оправдава тези поручвания е, че евентуално ще сме готови в случай на преминаване на така наречените „точки на преливане“ (типпинг поинтс), след които учените се опасяват, че може да няма връщане назад.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*