ЕК намалява антидъмпинговите мита за китайски соларни панели с 6 месеца?

Може би налозите ще бъдат прекратени 6 месеца по-рано от планираното

ЕК има предложение за намаляване на наскоро удължените антидъмпингови мита за соларни панели, внесени от Китай, от 24 на 18 месеца – за това свидетелства „изтекъл“ документ, за който съобщи Ройтерс.

Миналият месец от 18 държави-членки на ЕС гласуваха против проекто-решението на Европейската комисия за двугодишно удължаване на антидъмпинговите мита за китайските соларни продукти. Изглежда това е било взето под внимание, коментират браншовите издания по света – ако наистина документът, за който Ройтерс съобщава, е реален. Това би означавало 6-месечно намаляване на срока на митата.

През януари 18 държави-членки изразиха несъгласието си с предложеното удължаване на антидъмпинговите мита, пет се въздържаха и пет държави гласуваха „за“. Очевидно това представлява мнозинство срещу плана. Съотношението задейства процедура по оспорване на решението. Очаква се измененото предложение да бъде подадено към 28-те държави-членки на ЕС днес, 8 февруари.

Антидъмпинговите мита обаче отдавна представляват един доста спорен въпрос за играчите от европейския соларен сектор. Очакваното преразглеждане на удължаването за обмитяване на китайските соларни продукти може да се разглежда като стъпка към окончателно прекратяване на спорните мита. Това навярно ще бъде прието с овации от повечети соларни компании в Европа.

Има обче и гласове в полза на антидъмпинговите мита. Те идват от немската SolarWorld и група компании, обединени в сдружението Eu ProSun, които заявиха в коментар пред pv magazine през януари, че осемте страни-членки на ЕС, в които тези фирми действат, са дом на значително соларно производство, затова горещо подкрепят удъжаването на митата срещу китайския внос. „Да се остави тази соларна технология изцяло срещи китайските компании, коит правят дъмпинг с помощта на китайско държавно финамсиране, би било фатално“, казват от EU ProSun.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*