Нова технология генерира двойно повече енергия от вятъра

Калифорнийската новостартираща фирма Makani Power твърди, че нейната технология прави възможно генерирането на двойно повече енергия в сравнение с конвенционалните вятърни турбини, използвайки само една пета от материалите, необходими за направата им.

В момента Makani Power се подготвя за набирането на финансиране в размер на 25 милиона долара и тестване на 1-мегаватовия прототип на своята технология. При нея се използват хвърчила за генерирането на енергия от вятъра.

Технологията е описана за първи път през 70-те години от изследователи от националната лаборатория „Лорънс Ливърмор“. Makani използва хвърчила с формата на крило, които се реят на височини, по-големи от обичайните за конвенционалните вятърни турбини.

В сравнение с традиционните вятърни турбини, предимството на тези е, че голямата покривана въздушна маса се превръща в двойно повече енергия. В същото време материалът, който се използва за направата на крилото, се равнява на една пета от този за традиционна вятърна турбина.

1-мегаватовият прототип на Makani би трябвало да бъде конструиран и вдигнат във въздуха в рамките на 18 месеца след приключването на набирането на средства. Макар че технологията е предвидена за използване в наземни вятърни ферми, от Makani твърдят, че всъщност най-доброто приложение на технологията е за офшорни вятърни ферми.

Самата Makani Power по-рано бе набрала 20 милиона долара финансиране. Това включваше и 15 милиона от Google, която е вече добре известна с амбициите си за присъствие на енергийния пазар и дори получи разрешително за електроразпределителен оператор.

1 коментар

  1. Прочетете кратката книжка на Вихрен Запрянов и Веселина Даскалова – „За да не отива енергията на вятъра „На вятъра“ тук: „http://goo.gl/dtRdP“

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*