Соларен път се разтяга насред селските райони в Джорджия

Пътната отсечка има зарядна станция, а скоро ще се сдобие и със соларна инсталация успоредно на платното

COLAS - Wattway - route solaire @ Magny-Les-Hameaux (78) - © Joachim Bertrand / COLAS

Път със соларна настилка, дело на Wattway, вече има и в САЩ – той се намира в селските райони на западна Джорджия. Фондация „Ray C. Anderson“, наречена на пионера в устойчивото производство Рей Андерсън, започва изпитания на технологията за чиста енергия чрез 28-километров участък от път, върху който наскоро бяха инсталирани над 53 кв. м. соларни панели от Wattway. Мястото се намира в близост до границата между Джорджия и Алабама.

Част от междущатския път номер 85 в Джорджия е наречен на Андерсън. Този път обаче генерира над пет милиона тона въглероден диоксид годишно само в тази си част. Това e накарало семейство Андерсън да смята, че оставяйки името на своя знаменит родственик на това място е някак неуместно и определено не е признак на уважение към неговото наследство. Затова те започнали да издирват различни чисти технологии, свързани с пътищата. Наред със соларната настилка отсечката се отличава и с други „зелени“ функции. Така например там има зарядна станция за електромобили, както и система за автоматично тестване и балансиране на налягането в гумите, което е от значение за подобряването на горивната ефективност.

Първата, пилотна част от соларната настилка по пътя ще се намира близо до Посетителския информационен център на Джорджия в Уест Пойнт. Според Wattway, средният очакван добив от плотната инсталация ще е около 7000 киловатчаса на година, което ще подпомогне захранването на центъра.

Това обаче е само началото. Фондацията планира да изгради по пътя и био-канали: плитки отводнителни канавки, засадени с местни растения, които да улавят замърсителите от водата по време на дъжд. В пространството вдясно от пътя ще се изгради 1 MW соларна инсталация. В момента се подготвя теренът за нея.

Изпълнителният директор на фондацията Али Кели за деня, когато магистралите ще „служат като електро-мрежа за енергията за бъдещето“. И тя вярва, че този ден ще дойде по-рано, отколкото можем да си представим.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*