Няма връзка между замърсяването на въздуха и здравето, казва ИАОС?

А СЗО казва, че точно замърсяването на въздуха сега е най-големият риск за здравето

„На територията на страната няма официални данни за взаимовръзката между нивото на замърсяване на въздуха и здравето на хората“. Това се казва в писмо на Изпълнителната агенция за околна среда до гражданин, изпратил оплакване във връзка със завишените нива на въздушно замърсяване в последните месеци.

Сигналът е изпратен в края на 2016 година от Станислав Тончев, жител на Пловдив – град, който страда от високо ниво на замърсяване на въздуха, особено през зимните месеци. Отговорът от страна на ИАОС е подписан от Теодор Панев, заместник-изпълнителен директор на агенцията. Снимка на скандалния документ Тончев сподели в нарастващата Фейсбук общност „Да изчистим въздуха в България“, в която в момента има над 1400 души.

„На територията на страната няма официални данни за взаимовръзката между нивото на замърсяване на въздуха и здравето на хората. В европейски мащаб, това се прави при натрупване на данни за състоянието на въздуха за продължителен период от време и провеждане на здравен скрининг на населението за определяне на влиянието на качеството на атмосферния въздух върху неговото здраве“.

През януари 2017 г. ИАОС обяви, че данните в реално време за ФПЧ във въздуха са тълкуват погрешно от гражданите. „Данните за концентрацията на фини прахови частици във въздуха се интерпретират некоректно и се използва неясна цветова скала“, заяви агенцията в изявление.

Още през 2013 година Световната здравна организация обяви, че замърсяването на въздуха е канцерогенно. Година по-късно СЗО категорично заяви, че замърсяването на въздуха сега е най-големият риск за здравето.

 

Жертви на замърсяването на въздуха на открито – разбивка по болести:
40% – исхемична болест на сърцето;
40% – инсулт;
11% – хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ);
6% – рак на белия дроб;
3% – остри респираторни инфекции при децата.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*