Слънчевата енергия осигурява 2 пъти повече работни места от въглищата – в САЩ

От всички видове енергетика слънчевата изисква най-много работна ръка за мегаватчас

Възобновяемата енергия, изглежда, процъфтява в Съединените щати. Ново проучване от фондацията The Solar Foundation разкрива, че в соларния сектор в САЩ са ангажирани два пъти повече работници, отколкото във въглищната индустрия. В соларния бранш са заети над 260 000 души.

През 2016 г. соларната индустрия в САЩ е създала едно от всеки 50 нови работни места, казват The Solar Foundation. Тези работни места са разпределени из всички всички 50 щата. Работодателите, анкетирани от фондацията, са заявили, че очакват 10 на сто ръст на заетостта през следващите 12 месеца.

Според доклада, макар слънчевата енергия да представлява едва 1,3 процента от електроенергията на Америка, в соларния сектор са заети малко повече работници, отколкото в този, свързан с природния газ, два пъти повече от заетите във въглищната индустрия, над три пъти повече от тези във вятърноенергийния сектор и почти пет пъти повече от броя на заетите в ядрената енергетика.

Макар че новината звучи въодушевяващо, това е повод и за много критика. Излиза, че слънчевата енергетика изисква много повече работна ръка за мегаватчас, отколкото която и да е друга форма на добив на енергия. За да може в индустрията да се намалят разходите, най-вероятно ще се наложи да се автоматизират голяма част от дейностите, така че да се изискват по-малко работници.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*