Френско училище със зелен покрив се слива с околните планини

Зелени "ленти" от озеленени тераси създават връзка между фасадата и хълма

През 1960-те гимназията Жан Мулен в Ревин, Франция, бива артистично втъкнато в тревистите хълмове около градчето. С течение на годините сградата започва да се руши поради недостатъчна поддръжка в съчетание с безпощадното време в този регион. Когато градът решава да обнови увредената сграда, общината се обръща къмDuncan Lewis Scape Architecture, които запазват силната връзка на училището с околната природа и добавят серия „горски балкони“.

Въпреки откритостта на служителите към различни идеи за нова сграда, всички са единодушни и категорични, че дизайнът трябва да запази силната връзка между сътворената от човека структура и околната естествена среда. Състоянието на оригиналната сграда обаче е много лошо. Това означава, че обновяването би било мого тежка операция особено като се има предвид азбестът, използван при първоначалното изграждане. Затова проектът започва с разрушаване и реконструкция на целия комплекс, като през цялото време се поддържа минимално въздействие върху училищните дейности.

Структурата е разделена на страничните редове с нискоетажни тераси, които постепенно се спиват с естествения релеф на планината. Покрити са с гъста растителност от високи дървета, храсти и „скален хаос“. Построена върху здравата планинска основа, сградата се разгръща до нивото на билото на платото, с изглед към реката по-долу.

Класните стаи са разположени под зелените „ленти“ от тераси. Благодарение на ориентацията си и многобройните прозорци пространствата вътре се радват на изобилна естествена светлина, както и на красиви панорамна гледка към зелената в долината. Най-ниската част на комплекса има спортна зона с лекоатлетическа писта, фитнес-зала и закрит комплекс за баскетбол, волейбол и хандбал.

Снимки: Дънкан Люис, Матю Трего, Сирил Вейнер

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*