ABB обособява соларните инвертори като ново бизнес-подразделение

Засега не е ясно как това ще помогне на бизнеса на компанията

ABB, швейцарската компания за силова електроника, отчете нарастване на приходите за последното тримесечие за първи път от две години насам във финансовите отчети за Q4’2016 и цялата 2016 година. Това до голяма степен се дължи на доброто представяне на нейното поделение за решения за електропреносни мрежи. Анализаторите побързаха да коментират, че бизнесът със соларни инвертори на компанията продължава да „буди тревога“ зарадни незадоволителните си резултати.

Измежду анализите на резултатите като че ли остана почти незабелязана една бележка, „заровена“ във финансовия отчет, в която се посочва, че от 1 януари 2017 г. Продуктите за „зареждане на електрически преносни средства, соларните и енергийните … бизнеси се трансферират от „Дискретна автоматика и движение“ към „Продукти за електрификация“. Очаква се този ход да има „потапящ“ ефект върху маржовете на второто звено. Първото, от друга страна, навярно ще се радва на по-добър растеж на маржовете.

През последната четвърт на миналата година подразделението „Дискретна автоматика и движение“ – което включваше и соларните инвертори – отчете 3% спад на на тримесечна база. В същото време продуктите за електификация не постигнаха промяна.

„Какво точно осезаеми ползи може да донесе тази промяна в класификацията на дивизиите за соларните инвертори и зарядните решения за електромобили – остава неясно на този етап“, коментираха пазарните нблюдатели по повод промяната. На макро-ниво фирмата твърди, че „има положителни икономически признаци, задаващи се от САЩ и Китай“. Това са два пазара, които са се доказали като стабилни играчи за инверторния бизнес на АВВ.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*